tiistai 5. tammikuuta 2016

Biodieselin valmistus (esivalmistelu titrauksella)

Esivalmistelu titrauksella

Tuomas Siniluoto, 27.11.2015

1. Työn tarkoitus ja periaate
Tämän työn tarkoituksena oli selvittää titraamalla kuinka paljon katalyyttiä tarvitaan 1000ml öljyä neutraloimaan vapaat tyydyttymättömät rasvahapot. On tärkeää, että vapaiden rasvahappojen määrä selvitetään, koska ne reagoivat emäskatalyytin (NaOH) kanssa muodostaen rasvahappojen alkalisuoloja (saippuaa) ja vettä. Tämä kuluttaa käytettävää katalyyttiä ja voi heikentää biodieselin valmistuksessa tapahtuvaa esterisaantoa.

Saippuoitumisreaktio






2. Työn suoritus
Titrausta varten täytyi valmistaa 0,1 massa-% NaOH liuos. Opettaja teki tämän meille valmiiksi ajan säästämiseksi. Täytin 50ml byretin NaOH -liuoksella, tarkistin määrän ja valutin ylimääräiset pois. Seuraavaksi pipetoin 10ml metanolia ja 1ml öljyä 50ml erlenmeyerpulloon. Sekoitin muutaman minuutin magneettisekoittajaa käyttäen. Tämän jälkeen pipetoin muutaman tipan fenoliftaleenia (toimii indikaattorina) metanolin ja öljyn seokseen. Sekoitin hetken aikaa. Nyt on mahdollista aloittaa titraus.
Asetin NaOH -liuosta sisältävän byretin statiiviin kiinni. Byretin alle asetin metanolia, öljyä ja fenoliftaleenia sisältävän erlenmeyerpullon. Aloin valuttamaan byretistä NaOH -liuosta tipottain erlenmeyerpulloon ja sekoittaen samalla sisältöä magneettisekoittimella. Väri pullossa alkoi muuttumaan vähitellen vaaleanpunaiseksi. Tässä vaiheessa pienensin byretistä liuoksen valumisnopeutta, että tipat valuvat hitaammin. Annoin muutamien tippojen vielä valua ja väri pullossa pysyi vaaleanpunaisena n. 17s ajan. Työ suoritettiin vetokaapissa.

3. Välineet ja laitteet 
50ml erlenmeyerpullo, 50ml byretti, statiivi, magneettisekoitin, 2 pipettiä, 0,1 massa-% NaOH -liuos, öljy ja metanoli.

4. Tulokset
Natriumhydroksidiliuosta kului 1,3ml ekvalenttipisteen saavuttamiseen, joten biodieselin 1000ml valmistukseen tarvitsen 4,8g kiinteää natriumhydroksidia.


5. Tulosten tarkastelu
Uskon, että tulos on luotettava.

6. Itsearviointi työstä
Työ meni hyvin ja sitä oli mielenkiintoista tehdä. Opin ymmärtämään, mitä titraus tarkoittaa ja mitä sillä haetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti